Gronów
blatro: Dziękuję :)

foto-baron
prysman

Wydawnictwo Salonu Malarzy Polskich w Krakowie (1885-1939)

Wydawnictwo pocztówek krakowskich artystycznych i patriotycznych Henryka Frista

Salon Malarzy Polskich przy ulicy Floriańskiej 37 w Krakowie był już na przełomie XIX i XX wieku bardzo znanym i renomowanym wydawnictwem i w tamtym czasie jednym z największych. Firmę w 1885 roku założył żydowski przedsiębiorca Henryk Frist, który zajmował się działalnością wydawniczą, a ponadto handlem i wyceną dzieł sztuki. Po śmierci Henryka Frista w 1920 r. właścicielami firmy „Salon Malarzy Polskich” zostali jego spadkobiercy: Juliusz i Józef Frist.

Salon wydawał karty pocztowe z reprodukcjami malarstwa polskiego oraz pocztówki o charakterze patriotycznym. Oprócz tego Salon wydawał pocztówki z widokami miast, górskimi pejzażami oraz pocztówki okolicznościowe.

26 sierpnia 1899 roku Salon Malarzy Polskich otrzymał złoty medal na zorganizowanej w Krakowie I Słowiańskiej Wystawie Kart Pocztowych Ilustrowanych, zorganizowanej przez „Kółko Kartofilów” (powstałe przy „Związku Polskich Zbieraczy Znaczków Pocztowych”) wspólnie z kolekcjonerami z Czech. W skład jury konkursu wchodzili: Jacek Malczewski, Stanisław Tandos, Leon Wyczółkowski.

Działalność Salonu zakończyła się w okresie okupacji niemieckiej.

Dnia 23 kwietnia 2018 miało miejsce uroczystość odsłonięcia tablicy upamiętniającej Salon Malarzy Polskich na ścianie kamienicy. Udział wzięli wiceprezydent Andrzej Kulig, prof Aleksander B. Skotnicki, Marek Sosenko.

/ / / / 37 /
cezar56 | 2020-02-10 15:51:05
Mam pocztówkę z widokiem Rynku w Krakowie wydana przez Salon Malarzy
StaSta | 2020-02-11 18:42:12
Posiadam trochę pocztówek z widokami Krakowa wyd. Salon Malarzy. A w szczególności oczywiście autorstwa Stanisława Tondosa.
Wiadomo :)