Sztuczne ruiny przy pałacu w Glisnie

Pałac Glisno

Schloss Gleissen, Kurhaus

Zespół pałacowy z XVIII/XIX w. obejmuje: pałac, oficynę, park, sztuczną ruinę pawilonu parkowego i mauzoleum.
................................................................................................................................................
Wzniesiony w latach 1790 - 1793, późnobarokowy, w l. 30. XIX w. rozbudowany w elewacjach bocznych o dwa dwuosiowe pseudoryzality, o wystroju architektonicznym nawiązującym do architektury pałacu. Kopułę wieńczącą centralny ...
Wzniesiony w latach 1790 - 1793, późnobarokowy, w l. 30. XIX w. rozbudowany w elewacjach bocznych o dwa dwuosiowe pseudoryzality, o wystroju architektonicznym nawiązującym do architektury pałacu. Kopułę wieńczącą centralny ryzalit zdobiła niegdyś Gwiazda Dawida. W 1856 r. adaptowany do funkcji rezydencji: zmiana formy zwieńczenia bocznych pseudoryzalitów oraz likwidacja tralkowej balustrady u podstawy kopuły ryzalitu centralnego, nowe stropy, schody, boazeria i kominki. W 1910 r. wzniesienie skrzydła nakrytego mansardowym dachem przy elewacji płn. - zach., tarasu ze schodami - przed fasadą i ryzalitu z portykiem kolumnowym, dekoracyjną balustradą i parą nisz bocznych z rzeźbami w zwieńczeniu. Także wymiana pokrycia dachowego, likwidacja lukarn, nadbudowanie szczytów wolutowych nad wejściami bocznymi. Adaptacje i remonty: 1968 - 1972: m. in. przebudowa układu pomieszczeń, rozebranie historycznych klatek schodowych i wybudowanie żelbetowych; po 1978 r.: prace zabezpieczające, budowa łazienek w parterze i w mansardzie oraz montaż boazerii w sali owalnej; lata 90. XX w. - przywrócenie pierwotnego charakteru sali balowej. Obecny kształt pałacu jest wynikiem kilku faz budowlanych. Budynek murowany z cegły, tynkowany, wzniesiony na rzucie wydłużonego prostokąta, parterowy, częściowo podpiwniczony. Dach mansardowy z lukarnami ujętymi w spływy wolutowe i z wystawkami okiennymi. Na osi pałacu owalna sala nakryta kopułowo, w elewacjach akcentowana ryzalitami. Od frontu poprzedzona schodami i prostokątnym tarasem, od strony elewacji tylnej - schodami i portykiem kolumnowym. Elewacje rozczłonkowane wejściami, otworami okiennymi, gzymsem cokołowym i koronującym oraz boniowaniem. Z pierwotnego układu wnętrz pozostała sala owalna o wysokości dwóch kondygnacji. Architektura pałacu powstała pod wpływem inspiracji z letniej rezydencji Fryderyka Wielkiego - Sanssouci w Poczdamie.
Źródło - Gminny program opieki nad zabytkami gminy Lubniewice

Pałac w Gliśnik (A. Duncker)