2020 - 2022 Budowa zbiorników retencyjnych

Na terenie pompowni Port Południowy rozpoczyna się budowa zbiorników retencyjnych na sieci kanalizacji ogólnospławnej kilka zbiorników o pojemności 40 tyś. m sześć. mających zmagazynować nadmiar wody i ścieków podczas deszczu wyeliminuje to zrzut ścieków przez przelew burzowy i pozwoli optymalnie dociążyć oczyszczalnię i przesłać zgromadzone ścieki do niej w okresie jej mniejszego obciążenia.
W Porcie Południowym przy ul. Długiej we Wrocławiu powstają 4 zbiorniki retencyjne o łącznej pojemności ...
W Porcie Południowym przy ul. Długiej we Wrocławiu powstają 4 zbiorniki retencyjne o łącznej pojemności 60 tysięcy metrów sześciennych. Będą one stanowić jeden z największych systemów retencyjnych w Europie. Każdy ze zbiorników będzie miał pojemność 15 tys.m3 i 15 m wysokości. W Porcie Południowym, oprócz zbiorników powstanie także przepompownia ścieków oraz sieć rurociągów i komór technicznych. Inwestycja umożliwi retencjonowanie ścieków nadmiarowych (powstających na skutek ulew), które będą przesyłane do Wrocławskiej Oczyszczalni Ścieków „Janówek” w okresie jej mniejszego obciążenia.
Za sprawą powstających zbiorników – przelew burzowy będzie w mniejszym stopniu zasilany ściekami z pogody deszczowej, co jednocześnie zapewni większą dbałość o środowisko naturalne i czystość rzeki Odry – podkreśla Witold Ziomek, Prezes MPWiK Wrocław.

Zbiorniki retencyjne posadowione będą na płytach fundamentowych o grubości 70 cm. Każdą z nich czeka betonowanie. 1700 m3 na jedną płytę – tyle mieszanki potrzeba do przeprowadzenia tego procesu.
Oznacza to, że w przypadku każdej z płyt – na budowę specjalną mieszankę musi dostarczyć 220 samochodów. Z kolei ilość stali potrzebnej do wykonania zbrojenia jednej płyty to ponad 220 ton – zaznacza Witold Ziomek.

Zewnętrzne ściany zbiorników zostaną wykonane w technologii betonu sprężonego. Sprężenie to kontrolowane naciąganie lin stalowych, które zapobiega odkształceniom i rysom powstałym na skutek obciążenia zewnętrznego. W tym przypadku chodzi o nagromadzone w zbiornikach ścieki. Wymiary każdej z tych ścian to niespełna 12 m wysokości i 148 m b. długości. Co więcej - każdy zabetonowany element płyty fundamentowej czy ściany jest poddawany tzw. pielęgnacji, która przeprowadzana jest przez zraszanie i osłanianie powierzchni betonowych matami z geowłókniny. Jest to konieczne dla wspomagania procesu dojrzewania betonu poprzez kontrolę jego temperatury i wilgotności.

Budowa zbiorników retencyjnych jest częścią projektu – „Docelowe rozwiązanie gospodarki ściekowej dla miasta Wrocławia – Faza I”, dla którego MPWiK otrzymało dofinansowanie z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020. Wartość zadania to 77,8 mln zł netto, a wartość całego projektu – 160 mln zł netto. Dofinansowanie dla projektu wyniesie blisko 64% wartości netto zadań.

W dniu 29 września 2020 r. wmurowano kamień węgielny pod budowę zbiorników. W uroczystości wziął udział Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk, Zarząd i Rada Nadzorcza MPWiK, przedstawiciele Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz przedstawiciele Wykonawcy inwestycji – firmy Inżynieria Rzeszów S.A. Prace budowlane w Porcie Południowym we Wrocławiu rozpoczęły się w marcu 2020 r. Planowany termin ich zakończenia to koniec 2021 r.
(informacja prasowa MPWiK)

Ostatnio pojawiła się taka tablica za ogrodzeniem pompowni od ...
    Wizualizacja nowych zbiorników retencyjnych w pompowni Port Południe. ...
    komentarze: 0
    Rozpoczęto jakąś budowę związaną chyba z tą zapowiedzią https://polska-org.pl/8281262,foto.html?idEntity=525012 ...
    Rozpoczęły się prace przygotowawcze do budowy zbiorników retencyjnych.
    Trwają prace przygotowawcze do budowy zbiorników.