Kościół Niepokalanego Serca NMP

1924 r.

Budowę kościoła rozpoczęto w kwietniu 1924 r., a poświęcona została 26 października 1924 r. przez Księdza Oficjała Juliusza Bartkowskiego z Pelplina. Kościół został zbudowany w stylu neogotyckim i jest pod wezwaniem Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny. 1 kwietnia 1925 r. został wprowadzony w urząd pierwszy proboszcz parafii w Warlubiu - ksiądz Franciszek Bączkowski. Ostatecznie uregulował sprawy własności oraz budowy i wyposażenia kościoła proboszcz ks. Jan Lange. On też wydzielił teren ...
Budowę kościoła rozpoczęto w kwietniu 1924 r., a poświęcona została 26 października 1924 r. przez Księdza Oficjała Juliusza Bartkowskiego z Pelplina. Kościół został zbudowany w stylu neogotyckim i jest pod wezwaniem Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny. 1 kwietnia 1925 r. został wprowadzony w urząd pierwszy proboszcz parafii w Warlubiu - ksiądz Franciszek Bączkowski. Ostatecznie uregulował sprawy własności oraz budowy i wyposażenia kościoła proboszcz ks. Jan Lange. On też wydzielił teren pod cmentarz parafialny i dokonał jego poświęcenia w 1933 r.
Za stroną Parafii

Warlubie na pocztówce litograficznej z końca XIX w.