Jezioro Siercze

Zeiser See

Siercze – jezioro na wschód od Kętrzyna w gminie Kętrzyn, powiat kętrzyński, województwo warmińsko-mazurskie, dorzecze Gubra.

Ma powierzchnię 57,3 ha, a jego głębokość przekracza 2 m. Powierzchnia tafli wody wyniesiona jest 120 m n.p.m. Jezioro ma kształt wydłużony z południa na północ, z węższą częścią północną zarośniętą szuwarami. Jezioro ma długość ok. 1,5 km, a największą szerokość 0,8 km.

Jezioro znajduje się na terenie gierłoskiego lasu, od strony wschodniej jeziora położony jest "Księżycowy ...

Jezioro znajduje się na terenie gierłoskiego lasu, od strony wschodniej jeziora położony jest "Księżycowy Dworek" (teren wsi Gierłoż). Na wschodnim brzegu jeziora jest też ogólnodostępna plaża. Z ptaków wodnych występujących na jeziorze najbardziej widoczne są łabędzie, a na wyspie kormorany. Na brzegach jeziora widać też ślady działalności bobrów.

Do jeziora Siercze dopływa woda z jeziora Mój podziemnym rurociągiem pod drogą Czerniki – Gierłoż.