Jezioro Małszewskie

Malshöfer See

Jezioro Małszewskie – jezioro w Polsce położone w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie szczycieńskim, w gminie Jedwabno. Nad jeziorem położone są wsie Małszewo oraz Burdąg.

Powierzchnia – 202,2 ha
Głębokość maksymalna – 16,9 m
Głębokość średnia – 6,3 m
Długość linii brzegowej – 7950 m (maksymalna długość jeziora – 3260 m, szerokość – 1060 m).
Jezioro wydłużone z północy na południe. Brzegi są łagodnie wzniesione, północny i południowo-wschodni płaskie. Otoczenie stanowią pola, łąki, ...

Jezioro wydłużone z północy na południe. Brzegi są łagodnie wzniesione, północny i południowo-wschodni płaskie. Otoczenie stanowią pola, łąki, miejscami zabudowania letniskowe, na północy las. W środkowej części zachodniego brzegu leży wieś Małszewo, u południowego krańca jest Burdąg.

Dwa głęboczki zlokalizowane w północnej części jeziora obok siebie – 17 m i 16 m. Roślinność zanurzona występuje w płytszych strefach, w południowej części jeziora (ramienica, moczarka). Roślinność wynurzona słabo rozwinięta (pałka szerokolistna, trzcina, skrzypy). Liczne pomosty wędkarskie. Jezioro sandaczowe, jednak bardzo ubogie w ryby. Gospodarka rybna (łowienie sieciami) jak i kłusownicy spowodowali, że ryb jest niewiele.

Równolegle biegnie droga powiatowa nr 26657, która łączy Pasym i Jedwabno. Dojazd ze Szczytna drogą krajową nr 58 do Jedwabna i dalej na północ do Burdąga. Potem albo dalej tą drogą równolegle do wschodnich brzegów, lub w lewo do Małszewa, równolegle do wschodnich brzegów.