Generał Reinhard von Scheffer-Boyadel

Nie istnieje

Generał Reinhard Gottlob Georg Heinrich Freiherr von Scheffer-Boyadel urodził się 25 marca 1851 roku w Hanau, zmarł 8 listopada 1925 roku w Bojadłach. Do służby w wojnie francusko-pruskiej zgłosił się w 1870 roku. Już rok później został porucznikiem armii pruskiej. W roku 1906 uzyskał tytuł barona. W roku 1913, w wieku 62 lat, przeszedł na emeryturę. Był generałem Carskiej Armii Niemieckiej w czasie I wojny światowej. Osiągnął stopień generała piechoty (General der Infanterie). W roku 1904 zakupił ...
Generał Reinhard Gottlob Georg Heinrich Freiherr von Scheffer-Boyadel urodził się 25 marca 1851 roku w Hanau, zmarł 8 listopada 1925 roku w Bojadłach. Do służby w wojnie francusko-pruskiej zgłosił się w 1870 roku. Już rok później został porucznikiem armii pruskiej. W roku 1906 uzyskał tytuł barona. W roku 1913, w wieku 62 lat, przeszedł na emeryturę. Był generałem Carskiej Armii Niemieckiej w czasie I wojny światowej. Osiągnął stopień generała piechoty (General der Infanterie). W roku 1904 zakupił dobra w Bojadłach od Ewy von Bassewitz-Levetzow. W tym czasie dobra zajmowały obszar 3396 hektarów, z czego 1125 ha stanowiły grunty orne, 214 ha łąki, 117 ha pastwiska, 1793 ha lasy, 51 ha wody oraz 101 ha nieużytki; na terenie majątku istniały gorzelnia, browar (oddany w dzierżawę) i cegielnia. Reinhard von Scheffer przeprowadził remont zaniedbanego pałacu, likwidując m.in. przeszkloną werandę z tarasu, odnowił elewacje i na nowo urządził wnętrza rezydencji. Po jego śmierci majątek w Bojadłach przeszedł na jego syna Adolfa, który zarządzał nim do roku 1945.

Generał Reinhard Gottlob Georg Heinrich Freiherr von Scheffer-Boyadel. ...
    Właściciel majątku w Bojadłach (w latach 1904-1925), baron von ...