Kąpielisko "łazienki"

Badeanstalt

koniec lat 50. XX w.

Kąpielisko w Babimoście, powszechnie nazywane przez mieszkańców "łazienkami", znajdowało się przy ulicy Łąkowej. Niewielki zbiornik wody utworzono przez spiętrzenie wody Gniłej Obry. Mieszkańcy wspominają, że był to płytki zbiornik (z mulistym dnem), w wodzie spotykało się pijawki. Od strony wschodniej zalewu znajdowała się niewielka plaża a przy niej drewniany półkolisty budynek (z przebieralniami i toaletami). Kąpielisko funkcjonowało do końca lat 50. dwudziestego wieku. Obecnie po zalewie nie ...
Kąpielisko w Babimoście, powszechnie nazywane przez mieszkańców "łazienkami", znajdowało się przy ulicy Łąkowej. Niewielki zbiornik wody utworzono przez spiętrzenie wody Gniłej Obry. Mieszkańcy wspominają, że był to płytki zbiornik (z mulistym dnem), w wodzie spotykało się pijawki. Od strony wschodniej zalewu znajdowała się niewielka plaża a przy niej drewniany półkolisty budynek (z przebieralniami i toaletami). Kąpielisko funkcjonowało do końca lat 50. dwudziestego wieku. Obecnie po zalewie nie ma śladu, w jego miejscu znajduje się teraz kładka nad Gniłą Obrą.

Teren byłego kąpieliska w Babimoście. Widoczna jest kładka nad ...
    Kąpielisko w Babimoście, powszechnie nazywane przez mieszkańców ...