Kościół św. Stanisława Kostki

z połowy XIII wieku, XIX wieku, 1964 roku

Kościół parafialny św. Stanisława Kostki . Świątynia została zbudowana w stylu późnoromańskim, z granitowych bloków na przełomie XIII i XIV wieku. Pozostałością oryginalnego ustroju architektonicznego jest uskokowy portal w elewacji zachodniej. Pod koniec XIX wieku dobudowano po stronie zachodniej, czworoboczną ceglaną wieżę oraz zmieniono formę otworów okiennych, co nadało budowli charakteru neoromańskiego. W 1961 r. kościół został spalony. Odbudowano go trzy lata później. W trakcie odbudowy zrezygnowano ...
Kościół parafialny św. Stanisława Kostki . Świątynia została zbudowana w stylu późnoromańskim, z granitowych bloków na przełomie XIII i XIV wieku. Pozostałością oryginalnego ustroju architektonicznego jest uskokowy portal w elewacji zachodniej. Pod koniec XIX wieku dobudowano po stronie zachodniej, czworoboczną ceglaną wieżę oraz zmieniono formę otworów okiennych, co nadało budowli charakteru neoromańskiego. W 1961 r. kościół został spalony. Odbudowano go trzy lata później. W trakcie odbudowy zrezygnowano z odtworzenia oryginalnej formy hełmu wieży, a w części wschodniej kościoła dobudowano zakrystię, która odbiega od dotychczasowej konwencji stylistyczne.
Za portalem Polska Niezwykła.

Kościół w Ogardach