Hotel Rzeszów (dawny), al. Piłsudskiego Józefa, Rzeszów
Piotrek-rz: Kopuła po lewej kościół Chrystusa Króla. 10 piętrowe budynki w tle - osiedle Sportowa.
Piotrek-rz: Widok na zachód. Po lewej wiadukt śląski.
Piotrek-rz: Widok na północ. Po prawej stronie tory prowadzą na wjazd na dworzec głowny. Jasny budynek na środku kadru ponad torami - zakłady drobiarskie.
Stadion CWKS Resovia Rzeszów, ul. Wyspiańskiego Stanisława, Rzeszów
Piotrek-rz: Nie ma szans żeby to były lata 1980-90. To na pewno jest wcześniej. Nie ma bydynków przy Wyspiańskiego 35 i 37 a one były juz 1975.
Kamienny Jaz
Alistair: Wymiana na wyraźniejszy skan.
Budynek nr 5 (nie istnieje), ul. Noworudzka, Wałbrzych
rajaser: Unikat.

jawc
jawc
rajaser
rajaser
tomimaki
KrzysztofKudowa
KrzysztofKudowa
Krzysztof Bach

Wieś Łężyce

Encyklopedia województwa wałbrzyskiego, odcinek nr 100 (132)

Łężyce - duża wieś górska o zabudowie ulicowej w gminie Szczytna położona w odległości ok. 5 km na północny zachód od Dusznik Zdroju. Łężyce (Dolne i Górne) leżą przy lokalnej malowniczej drodze prowadzącej z Dusznik do Karłowa, gdzie łączy się z "szosą stu zakrętów" (Kudowa - Radków). Wieś leży na wysokości 550-650 m npm. w dolinie potoku wpadającego do Bystrzycy Dusznickiej. Łężyce leżą na południowych stokach Gór Stołowych i otoczone są dużymi kompleksami lasów górskich. Najbliższe wsie to Kulin, Karłów, Batorów, Złotno. Komunikację zapewnia PKS. Najbliższe stacje kolejowe w Dusznikach, Kulinie (na linii Kudowa - Kłodzko).

Wieś należy do bardzo starych. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z 1361 r. Wieś należała do dóbr zamku Homole. Łężyce podobnie jak cała gmina ma charakter rolniczy i turystyczny. Ze względu na charatker górski i trudne warunki klimatyczno-glebowe nastawiona jest przede wszystkim na hodowlę. Okolice Łężyc odznaczają się dużymi walorami krajobrazowymi, wieś znajduje się w strefie chronionych wód powierzchniowych i chronionego krajobrazu. Część jej obszaru wejdzie zapewne w skład parku krajobrazowego, który ma powstać w Górach Stołowych.

Obecnie wieś liczy ok. 400 mieszkańców. Część utrzymuje się z pracy w przemyśle Dusznik i Szczytnej. Łężyce są największą wsią w gminie (prawie 1/3 mieszkańców). Wieś posiada największe bodaj perspektywy rozwojowe. Przewiduje się tu bowiem dalszy rozwój ośrodka produkcji rolnej, większe niż dotychczas wykorzystanie funkcji lotniskowej. Zakłada się tu także rozwój budownictwa mieszkaniowego. Podobnie jak inne górskie wsie, Łężyce kurczą się. Niegdyś były siedzibą władz gromadzkich. Wieś posiada niewielkie zaplecze usługowe (sklep, posterunek energetyczny, biblioteka, ośrodek kultury, szkoła, poczta, baza maszynowa kółek rolniczych).

Najistotniejszą rolę odgrywa tu Zakład Hodowlany należący do PPH Szczytna. Posiada on ponad 1000 ha gruntów (955 ha użytków). W Łężycach działa utworzona w 1976 r. Górska Stacja Badawczo-Wdrożeniowa należąca do Agrokompleksu "Sudety". Prowadzi ona doświadczenia i prace badawcze z zakresu produkcji roślinnej, zwierzęcej i mechanizacji na terenach górskich. Wypróbowuje się tu maszyny górskie i bardziej przydatne w tych warunkach odmiany roślin. Gospodarstwo państwowe nastawione jest na produkcję pasz i intensywną hodowlę jałowizny i owiec. Warto podkreślić, że rolnictwo łężyckie doczekało się wielu inwestycji. Stacja badawcza natomiast ściśle współpracuje z Akademią Rolniczą we Wrocławiu.

W rejonie Łężyc znaleźć można liczne atrakcje turystyczne. Stromą i wąską dolinę, w której leżą Łężyce, zamyka od wschodu Rus (598 m), a od zachodu Czech (702 m). Na północ szereg znanych obiektów przyrodniczych (Skałki Łęczyckie, Białe Skały, Skalna Furta), a na północy wschód przy Ścieżce Pątniczej Małe Torfowisko Batorowskie. Interesującym zabytkiem jest Fort Karola zbudowany z naturalnych głazów dla kilkunastoosobowej załogi. W pobliżu Łężyc przebiega kilka popularnych szlaków turystycznych i starych traktów. We wsi znajduje się czynne przez cały rok schronisko szkolne.

Przedruk z Trybuny Wałbrzyskiej nr 26 (1255) z 26 czerwca 1979 roku.

/ / /