Budynek nr 95

Dom nr 98

Zakład przerobu łupków pirytonośnych / Witriolejnia (nie istnieje)

Stacja transformatorowa PT 38911

Płoszów (Pod Zegarem)

Morgensternwerk

Istnieje częściowo

Płoszów powstał jako robotnicza kolonia (kiedyś w Ciechanowicach, obecnie w granicach administracyjnych Wieściszowic), zbudowana przez właścicieli witrolejni bazującej na eksploatacji pirytów z kopalni Morgenstern i Hoffnung w Rudawach Janowickich. Lejnia kwasu siarkowego powstała już pod koniec XVIII w., a o budowie osiedla wzmiankuje się , produkujący kwas siarkowy, istniejący od końca XVIII wieku. Po wojnie była to kolonia Ciechanowic - Płoszów. W nieustalonym roku odłączono od Ciechanowic Płoszów, ...
Płoszów powstał jako robotnicza kolonia (kiedyś w Ciechanowicach, obecnie w granicach administracyjnych Wieściszowic), zbudowana przez właścicieli witrolejni bazującej na eksploatacji pirytów z kopalni Morgenstern i Hoffnung w Rudawach Janowickich. Lejnia kwasu siarkowego powstała już pod koniec XVIII w., a o budowie osiedla wzmiankuje się , produkujący kwas siarkowy, istniejący od końca XVIII wieku. Po wojnie była to kolonia Ciechanowic - Płoszów. W nieustalonym roku odłączono od Ciechanowic Płoszów, a budynki włączono do Wieściszowic, podobnie jak Marciszówek i Orlinę. Nazwa Płoszów zanikła, natomiast najczęściej zabudowania dawnej kolonii nazywa się Pod Zegarem - od charakterystycznego zegara dla robotników znajdującego się w szczycie budynku Wieściszowice nr 91. Nazwa ta - Pod Zegarem występuje na mapach, był też tak nazwany przystanek PKS, ale nie ma formalnego nadania (moose - różne źródła)

Panorama Płoszowa (Wieściszowice - Pod Zegarem), Kasyno - obecnie ...
    Marciszów.