Pałac Granówko

Pałac w Granówku najstarszym mieszkańcom kojarzy się z rodem szlacheckim Nieżychowskich. To właśnie ta rodzina kupiła wiejskie dobra i rozpoczęła budowę obiektu. Noeklasycystyczny pałac zbudowano w latach 1820-1830 z inicjatywy Jana Nieżychowskiego.

Piętrowy gmach wzniesiono na rzucie prostokąta i nakryto czterospadowym dachem. Fasadę frontową ozdobił wysoki portyk z kolumnami jońskimi zwieńczony tympanonem. Od strony ogrodu znajduje się obszerny ganek z tarasem na wysokości piętra. Do pałacu ...

Piętrowy gmach wzniesiono na rzucie prostokąta i nakryto czterospadowym dachem. Fasadę frontową ozdobił wysoki portyk z kolumnami jońskimi zwieńczony tympanonem. Od strony ogrodu znajduje się obszerny ganek z tarasem na wysokości piętra. Do pałacu przylega też park krajobrazowy założony w czasie jego budowy. Niestety nie wiadomo kto zaprojektował tak okazałą budowlę.

Pałac w Granówku