Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii im. UNICEF (d. gospoda)

Schützenhaus, Wilhelmstalbaude

Pierwotnie domek strzelecki (Schützenhaus, budynek nr 9, dolny). Powyżej niego na mapach z przełomu lat 80/90. XIX wieku zaznaczone kąpielisko na potoku w "Dolinie Wilhelma", następnie widoczne 3 mniejsze budowle, a na początku XX jest już spory budynek (dziś nr 9a, mieści się tam internat), który prawdopodobnie był częścią kompleksu kompleksu i nosił w latach 30. nazwę Wilhelmstalbaude, świadcząc noclegi gościom domku strzeleckiego, który był w zasadzie gospodą. Właścicielem części noclegowej był ...
Pierwotnie domek strzelecki (Schützenhaus, budynek nr 9, dolny). Powyżej niego na mapach z przełomu lat 80/90. XIX wieku zaznaczone kąpielisko na potoku w "Dolinie Wilhelma", następnie widoczne 3 mniejsze budowle, a na początku XX jest już spory budynek (dziś nr 9a, mieści się tam internat), który prawdopodobnie był częścią kompleksu kompleksu i nosił w latach 30. nazwę Wilhelmstalbaude, świadcząc noclegi gościom domku strzeleckiego, który był w zasadzie gospodą. Właścicielem części noclegowej był przynajmniej od 1921 r. Robert Kowal. Oferował 4 pokoje z 10 łóżkami. Porównując bryłę budynku z pocztówek a obecny kształt frontu widać dużą ingerencję i dobudowanie od wejścia do budynku całego segmentu przed wejściem oraz zmniejszając nachylenie połaci dachowej. Po wojnie mógł to być ośrodek kolonijny (do potwierdzenia). W latach 90. utworzono tu ZPR - Zespół Placówek Resocjalizacyjnych - czyli MOS i MOW. Ośrodek wychowawczy zamknięto w 2017 r. z braku skierowań. (moose)

Dwa widoki miejscowości Domachów ( Wilhelmstal )
    Walim-Domachów. Dom myśliwski Roberta Kowala.