Pałac Przytoczna

Gutshaus Prittisch

II p. XVIII w.

Zespół parkowo-pałacowy z XVIII-XIX w., wpisany do rej. zabytków woj. lubuskiego: nr rej.: KOK-I-573 z 20.06.1963 r. oraz 351 z 5.04.1991 r.
...............................................................................................................................................................................................................
Dwór w Przytocznej wzniesiony w drugiej połowie XVIII w. w stylu barokowym, rozbudowany na początku XX w. Obiekt składa się z dwóch połączonych ze sobą ...
Dwór w Przytocznej wzniesiony w drugiej połowie XVIII w. w stylu barokowym, rozbudowany na początku XX w. Obiekt składa się z dwóch połączonych ze sobą skrzydeł nakrytych dachem mansardowym z wystawkami : starszego, parterowego, południowo-wschodniego wzniesionego na planie prostokąta i nowszego, dwukondygnacyjnego, północno-zachodniego wzniesionego na planie wieloboku. Na tyłach dworu rozciąga się założenie parkowe ze stawem .Dworowi towarzyszyła zachowana zabudowa gospodarcza.
Źródło-: Gmina Przytoczna

Przytoczna, motyw z pałacem.