Bełchatów
Danuta B.: Ok.

Paulus,
krzych[k]
LukaszGrzelik

Łańcuch z pancernika Gneisenau

Warto uważnie przyjrzeć się obeliskowi stojącemu pośrodku skweru, u zbiegu ulic Warcisława IV i Klasztornej.

Warto uważnie przyjrzeć się obeliskowi stojącemu pośrodku skweru, u zbiegu ulic 28 Lutego i Klasztornej. Na pierwszy rzut oka to polski pomnikowy standard - głaz z orłem i tablicą poświęconą bohaterskim żołnierzom Wojska Polskiego, zdobywcom Wału Pomorskiego. Obelisk oddziela od otoczenia rodzaj ogrodzenia wykonanego z niesłychanie solidnego łańcucha. To atrakcja i pamiątka po niemieckim pancerniku "Gneisenau"!

Kolos zbudowany w latach 1935-1938 miał wyporność do 38 tys. t i 9 dział kalibru 283 mm. W czasie wojny operował z powodzeniem na Atlantyku i Morzu Północnym. Toczył boje z okrętami brytyjskimi. Jego największym sukcesem było zatopienie wespół z bliźniaczym "Scharnhorstem" lotniskowca "Glorious". Od 1942 r. przechodził remont w Gdyni. W marcu 1945 r. w obliczu klęski Niemcy celowo zatopili "Gneisenaua" w wejściu do gdyńskiego portu. Wystający ponad powierzchnię wody wrak pancernika poważnie utrudnił ruch statków. Jego kadłub podniesiono z dna dopiero w 1951 r. Odzyskano z niego tysiące ton stali, setki ton miedzi, turbiny, przeróżne silniki i prądnice, kable elektryczne oraz najwyraźniej łańcuchy kotwiczne. Ich fragment zamiast do śląskich hut trafił do Szczecinka. Dawniej pływał pod banderą ze swastyką, dziś dekoruje obelisk z polskim orłem.

/ / / / /
diwan | 2020-01-26 12:48:12
To gdzie ten łańcuch?
Pod roślinnością :)
Jan1972 | 2021-05-19 16:35:22
Może to i łańcuch z Gneisenaua ale podawana - również przez Wikipedię - bezrefleksyjnie informacja jakoby miał to być łańcuch kotwiczny wydaje mi się absurdalna. Proszę porównać z łańcuchem kotwicznym z HMS Titanic (oczywiście nieco większym od Gneisenaua), którego zdjęcie można bez problemu znaleźć w sieci. Nie ta skala, nawet przy uwzględnieniu różnicy wyporności ob statkow no i możliwych przekłamań proporcji na zdjęciu wspomnianego łańcucha ze słynnego transatlantyka wywołanego przez perspektywę lub obiektyw. Inna skala, tam jedno ogniwo postawione w pionie sięga niemal do pasa dorosłego mężczyzny.
Jan1972 | 2021-05-19 16:35:22 | edytowany: 2021-05-19 16:43:27
Może to i łańcuch z Gneisenaua ale podawana i powielana w wielu miejscach w internecie (również przez Wikipedię) bezrefleksyjnie informacja jakoby miał to być łańcuch kotwiczny wydaje mi się absurdalna. Proszę porównać z łańcuchem kotwicznym z HMS Titanic (który był oczywiście nieco większy od Gneisenaua). Zdjęcie można bez problemu znaleźć w sieci. Nie ta skala, nawet przy uwzględnieniu różnicy wyporności obu statków (lub raczej statku i okrętu) oraz możliwych przekłamań proporcji na fotografii przedstawiającej fragment łańcucha wykonanego dla słynnego transatlantyka (perspektywę lub obiektyw). Jedno ogniwo postawione w pionie sięga niemal do pasa dorosłego mężczyzny. Temat był zresztą roztrząsany kilka lat temu na jednym z forów z którego odnalezieniem mam teraz problem. Myślę, że pierwszy z brzegu marynarz mający do czynienia z dużymi jednostkami potwierdził by ta tezę od ręki. Tak jak pisałem "łańcuszek" z pomnika być może pochodzi z Gneisenaua ale nie jest to ten najbardziej spektakularny kawal złomu za jaki go się podaje.
Nie wykluczone, że masz rację, ale jaka to fajna legenda :))