Most im. Mariana Stylińskiego

W 1855 r. wybudowano pierwszy most na rzece Białej, w związku z budową drogi powiatowej z Tarnowa przez Tuchów do Gromnika. Od tego czasu most był wielokrotnie niszczony (przez powodzie i działania wojenne) i odbudowywany. W 1929 roku oddano nowy drewniany most na kamiennych filarach. Przetrwał jedynie 5 lat. W 1934 roku wielka i katastrofalna powódź zalała całą dolną część Tuchowa i zerwała most. Już rok później z inicjatywy burmistrza Mariana Stylińskiego wybudowano nowy żelazny most na Białej ...
W 1855 r. wybudowano pierwszy most na rzece Białej, w związku z budową drogi powiatowej z Tarnowa przez Tuchów do Gromnika. Od tego czasu most był wielokrotnie niszczony (przez powodzie i działania wojenne) i odbudowywany. W 1929 roku oddano nowy drewniany most na kamiennych filarach. Przetrwał jedynie 5 lat. W 1934 roku wielka i katastrofalna powódź zalała całą dolną część Tuchowa i zerwała most. Już rok później z inicjatywy burmistrza Mariana Stylińskiego wybudowano nowy żelazny most na Białej z charakterystycznymi, wypukłymi przęsłami o ciekawej nitowanej konstrukcji, dość rzadko spotykanej, przez co most ma swój urok i nietypowy wygląd. W 2017 roku nadano mostowi imię Mariana Stylińskiego. Za .

Drewniany most na kamiennych filarach na rzece Białej w Tychowie. ...
    Panorama Tuchowa w trakcie wielkiej powodzi w lipcu 1934. W jej ...