Szkoła Podstawowa nr 1 im. Juliusza Słowackiego

Gimnazjum nr 1 im. Juliusza Słowackiego

Budowę szkoły podjęto już w roku 1873. Akt erekcyjny pochodzi z 1874 r. - wtedy też położono kamień węgielny pod budowę obiektu przy ul. Krakowskiej 33 (obecnie: ul. Sobieskiego 1).
27 maja 1876 r. budynek został poświęcony, a budowa ostatecznie zakończyła się w listopadzie 1877 r. W czasie wojen przebywały w nim wojska nieprzyjaciół, więc nauka odbywała się nieregularnie. Od 1909 r. szkoła męska nosiła imię Juliusza Słowackiego, a żeńska Królowej Jadwigi. W 1929 r. połączono szkołę męską i żeńską ...
27 maja 1876 r. budynek został poświęcony, a budowa ostatecznie zakończyła się w listopadzie 1877 r. W czasie wojen przebywały w nim wojska nieprzyjaciół, więc nauka odbywała się nieregularnie. Od 1909 r. szkoła męska nosiła imię Juliusza Słowackiego, a żeńska Królowej Jadwigi. W 1929 r. połączono szkołę męską i żeńską w Szkołę nr 1. W okresie okupacji w budynku czasowo stacjonowało wojsko niemieckie i mieścił się tutaj posterunek granatowej policji, dlatego nauka odbywała się nieregularnie.

Południowo-zachodnia pierzeja rynku w Myślenicach. Od lewej: parterowy ...
    Szkoła Podstawowa nr 1 w Myślenicach - widok od strony Rynku.