Dom nr 108, Witków (Śląski)
fanpage_janowice_wielkie: Zgadza się, sporo tego w Witkowie, chociażby nr 66 albo nr 75
Oporów
Kamień pamiątkowy, rondo Eufrozyna Sagana, Wałbrzych

fanpage_janowice_wielkie

Witków (Śląski)
Autor: Petroniusz (admin)°, Data dodania: 2020-01-14 19:22:32, Aktualizacja: 2020-01-14 19:34:30, Odsłon: 156

Encyklopedia województwa, odcinek nr 164 (196)

Duża wieś sołecka w gminie Czarny Bór położona na południowo-zachodnich krańcach województwa wałbrzyskiego na północno-zachodnich stokach Gór Wałbrzyskich. Witków przed reorganizacją administracji miał prawa osiedla i wraz z gminą (a przedtem gromadą) Czarny Bór należał do powiatu kamiennogórskiego. Nosił wówczas nazwę Witków Śląski. Obecnie nazwę tę nosi tylko przystanek kolejowy na linii Jelenia Góra - Wrocław. W ruchu pocztowym i telekomunikacji posługiwano się nazwą Witków k. Kamiennej Góry.

W pierwszym okresie powojennym wieś nosiła nazwę Witowice, natomiast do 1945 r. nazywała się Wittgendorf. Obecnie Witków liczy 1120 mieszkańców (w okresie międzywojennym ok. 1370) i wchodzi w skład aglomeracji wałbrzyskiej. Wielu mieszkańców wsi znajduje zatrudnienie w przemyśle Kamiennej Góry, Wałbrzycha, Boguszowa-Gorc a także w okolicznych kamieniołomach należących do Czarnoborskich Kamieniołomów Drogowych eksploatujących melafiry oraz w lasach czy miejscowym zakładzie przemysłu rolnego.

Wieś leży w strefie wód chronionych i charakteryzuje sie trudnymi podgórskimi warunkami klimatyczno-glebowymi. W rejonie Witkowa rozwija się przede wszystkich hodowla. Zorganizowano tu jeden z pierwszych na Dolnym Śląsku ośrodek wypasów owiec (ze względu na dużą ilość użytków zielonych). Wieś ze względu na swą wielkość posiada zaplecze usługowe (szkoła, poczta, straż pożarna, ośrodek kółek rolniczych, leśnictwo). Oprócz kolei komunikację zapewnia PKS. Witków położony na zachodnich stokach Trójgarbu (779 m n.p.m.) jest również znacznym w województwie wałbrzyskim ośrodkiem narciarstwa. Ze stacji Witków przez Trójgarb prowadzi do Szczawna niebieski szlak. Ze szczytu Trójgarbu przy odpowiedniej pogodzie podziwiać można rozległą panoramę gór od Karkonoszy po Chełmiec i Góry Wałbrzyskie. Szczyt ten podobnie jak Chełmiec zbudowany jest z porfirów.

W rejon tego szczytu nie docierają żadne zanieczyszczenia przemysłowe tak charakterystyczne dla całej aglomeracji. Witków posiada swą długą historię. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1282 r. Przez wieki całe a dokładniej w latach 1376 - 1810 wież należała do klasztoru w Krzeszowie. Panowała tu surowa dyscyplina, o czym świadczy fakt, że np. w XVII w. za zebrania chłopów organizowane bez zezwolenia władz można tu było oprócz kary chłosty utracić majątek. Krzeszowscy cystersi nie byli mniejszymi wyzyskiwaczami niż okoliczni feudałowie.

Najcenniejszym zabytkiem wsi jest wzniesiony w 1710 r. kościół parafialny Zwiastowania Najświętszej Marii Panny. We wnętrzu zachowała się barokowa chrzcielnica i ołtarz z końca XVII w. Pierwsze wzmianki o kościele w Witkowie pochodzą z 1376 r. Zabytkowy charakter ma również barokowa plebania.

Przedruk z Trybuny Wałbrzyskiej (nr 6/1340 z 10 lutego 1981 roku).

/ / /