Dwór Chraplewo

Dwór w Chraplewie wybudowany w 1860 roku przez rodzinę Ponikowskich. Wg opisu z 1912 "własność Władysława Ponikowskiego, radzcy Ziemstwa Kredytowego. Majątek ten jest od roku 1867 w posiadaniu obecnego właściciela; dwór w Chraplewie wystawił tenże w zeszłym stuleciu". Bryła nieregularna, obiekt częściowo podpiwniczony. Po II wojnie światowej majątek znacjonalizowano i stał się własnością Skarbu Państwa. W roku 1984 utworzono na nim PGR. W roku 1993 właścicielem stała się Agencja Własności Rolnej ...
Dwór w Chraplewie wybudowany w 1860 roku przez rodzinę Ponikowskich. Wg opisu z 1912 "własność Władysława Ponikowskiego, radzcy Ziemstwa Kredytowego. Majątek ten jest od roku 1867 w posiadaniu obecnego właściciela; dwór w Chraplewie wystawił tenże w zeszłym stuleciu". Bryła nieregularna, obiekt częściowo podpiwniczony. Po II wojnie światowej majątek znacjonalizowano i stał się własnością Skarbu Państwa. W roku 1984 utworzono na nim PGR. W roku 1993 właścicielem stała się Agencja Własności Rolnej Skarbu Państwa. Obecnie w rękach prywatnych.
/Petroniusz, Dwory Polskie w Wielkiem Księstwie Poznańskiem, L. Durczykiewicz, Poznań 1912/

Dwór w Chraplewie (powiat nakielski).