Urząd Miasta

Pierwszy, drewniany budynek miejskiego ratusza znajdował się w centrum rynku. Obecny, murowany gmach Magistratu wzniesiono w 1846 r. Od tego czasu był on siedzibą władz miejskich. Od 1875 r. część pomieszczeń Magistratu zajmowała szkoła obwodowa. Później w okresie międzywojennym 4-letnia Szkoła Powszechna Męska. W latach 1926 - 1930 uczniem tej szkoły był Karol Wojtyła.
W okresie po II Wojnie Światowej w latach 1945 - 1990 mieściły się tutaj terenowe organy władzy ludowej. Dopiero po zmianie systemu ...
W okresie po II Wojnie Światowej w latach 1945 - 1990 mieściły się tutaj terenowe organy władzy ludowej. Dopiero po zmianie systemu i pierwszych w pełni wolnych oraz demokratycznych wyborach, które odbyły się 27 maja 1990 roku odrodził się samorząd terytorialny. W miejsce starej liczącej ponad 70 osób Rady Narodowej mieszkańcy wybrali Radę Miejską liczącą wówczas 28 radnych i przywrócono urząd burmistrza. Za:

Ratusz.