Park Słowiański

Zanziner Wald, Zanzined Wäldchen

Park Słowiański położony jest w północno-zachodniej części Gorzowa Wielkopolskiego, wzdłuż ul. Słowiańskiej, na pograniczu dzielnic Nowe Miasto i osiedla Staszica. Zajmuje powierzchnię ok. 37 ha. Założony został w 1903 roku przez radnego Egometa Brahtza.

Na terenie obecnego parku początkowo znajdowała się strzelnica Bractwa Kurkowego i gospoda. W 1903 r. tereny te zostały wykupione przez miasto i założono park Ludowy. Wybudowano też pawilon muzyczny.

Głównymi atrakcjami parku były: tor saneczkowy, boiska do gier sportowych i korty tenisowe. Po 1945 r. miejsce nazwano Parkiem Słowiańskim, a drogę przechodzącą przez park - ulicą Słowiańską.

Obecnie na terenie parku znajduje się Centrum Sportowo- Rehabilitacyjne Słowianka.

Rośnie tutaj wiele gatunków roślin drzew i krzewów m.in. topola czarna. A na wysokości ul. Kosynierów Gdyńskich i Słowiańskiej rośnie wiąz szypułkowy o rozmiarach pomnikowych (obwód pnia to 315 cm).

Oprócz gatunków rodzimych można spotkać tutaj wiele drzew obcego pochodzenia. Na szczególną uwagę zasługuje, rosnący przy trasie średnicowej, jedyny w mieście okaz korkowca amurskiego. Rosną tu piękne okazy daglezji zielonej, znacznych rozmiarów żywotnik olbrzymi, klon srebrzysty, dąb błotny, buk pospolity, cyprysik groszkowy i inne.

Zakład wodociągowy i pawilon w dawnym Zanziner Wald, obecnie park ...
    W gorzowskim parku