Ładownia kolejowa Węgrzynów Wąskotorowy (nie istnieje)

Bentkau, Węgrzynów (do 1948 r.)

W Będkowie, ok. 1 km na północ od wsi, nieopodal wzniesienia Kaplicznik z kaplicą św. Jadwigi, ulokowano przystanek kolejowy z ładownią. Lokalizację przystanku w oddaleniu od wsi wymusiły warunki terenowe - trawers Wzgórz Trzebnickich. Był to najwyżej na trasie położony przystanek - 234 m npm. Z uwagi na brak zabudowań i frekwencji przystanek zamknięto już w 1922 r. pozostawiając tylko funkcję ładowni. Przystanek przywrócono w latach 1945-1947 nazywając go Węgrzynów (dopełniając zamieszania z przystankiem ...
W Będkowie, ok. 1 km na północ od wsi, nieopodal wzniesienia Kaplicznik z kaplicą św. Jadwigi, ulokowano przystanek kolejowy z ładownią. Lokalizację przystanku w oddaleniu od wsi wymusiły warunki terenowe - trawers Wzgórz Trzebnickich. Był to najwyżej na trasie położony przystanek - 234 m npm. Z uwagi na brak zabudowań i frekwencji przystanek zamknięto już w 1922 r. pozostawiając tylko funkcję ładowni. Przystanek przywrócono w latach 1945-1947 nazywając go Węgrzynów (dopełniając zamieszania z przystankiem w Węgrzynowie, którego nazwę zmieniono na Będków), a w 1951 r. zmieniono na Węgrzynów Wąskotorowy. Później nie występował w rozkladach. (moose)