Kamienica nr 16 (dawna), ul. Ślężna, Wrocław
pavelo: OK :) Ja przeglądam książki i w AB1903 występuje Carl Kunert, backermstr. Nachodstr. 23 pt.
mo36: Nadal te płytki na podłodze- typu "przedpokój z lat 90," Makabra!
Płyty nagrobne, epitafia, Lwówek Śląski
mo36: Rokokowy?! Skąd taki pomysł?!
Dom mieszkalny, ul. Wrocławska, Wałbrzych
vooiteg: Doczepiłem ten dom jako podobiekt do budynku Wrocławska 21. Może kiedyś wyjaśni się jego numer.

Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
vooiteg
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
morgot
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.

Legenda o Ostrzeszowie

Rodowód nazwy "Ostrzeszów"

Dawno, dawno temu (za panowania pierwszych Piastów) przejeżdżał szlakiem bursztynowym, z Wrocławia do Kalisza, książę z dwoma giermkami. W gospodzie (znajdowała się na miejscu dzisiejszej baszty) zatrzymał się na krótki odpoczynek i posiłek.
Gdy zbierał się do odjazdu uczynny karczmarz ostrzegł go o niebezpieczeństwie czekającym na podróżnych pod Kotłowem, gdzie podobno grasowała tam banda rozbójników, którzy bez skrupułów łupili karawany kupieckie i mordowali ludzi. Książę pozostał na noc w gospodzie i postanowił zaczekać aż dołączy do dniego zbrojna świta wraz z dworem małżonki.
Wspólnie z rycerzami schowanymi w karetach, karczmarzem i myśliwym znającym położenie zbójeckiej kryjówki udali się w drogę do Kalisza. Zgodnie z oczekiwaniem zbójcy napadli na nich. Byli jednak tak zaskoczeni, że w powozach zamiast bezbronnych białogłów i skrzyń z kosztownościami byli dobrze uzbrojeni rycerze, że poddali się prawie bez walki.

Książę sowicie wynagrodził karczmarza, a na pamiątkę ostrzeżenia przed niebezpieczeństwem zadeklarował wybudowanie grodu książęcego o nazwie Ostrzeżów, skarby odebrane zbójnikom przekazał na budowę kościoła.
Źródła historyczne wiążą powstanie nazwy Ostrzeszów z mieszkańcami tych ziem, którzy nosili nazwisko Ostrzesz.

/ / / / /