Jezioro Gryźliny

Grischlin See

Jezioro Gryźliny jest średniej wielkości zbiornikiem wodnym, położonym w zagłębionej niecce w pobliżu wsi Gryźliny. Kształt jeziora jest owalny – wydłużony. Przez jezioro przepływa strumień Laka – dopływ Osy. Linia brzegowa urozmaicona kilkoma płytki zatoczkami w większości zarośnięta pasem roślinności wynurzonej. Brzegi jeziora są stromo wzniesione. Jezioro otoczone jest wokół łąkami i polami uprawnymi. Powierzchnia 30,9 ha, długość maksymalna 1025 m, szerokość maksymalna 475 m, głębokość maksymalna ...
Jezioro Gryźliny jest średniej wielkości zbiornikiem wodnym, położonym w zagłębionej niecce w pobliżu wsi Gryźliny. Kształt jeziora jest owalny – wydłużony. Przez jezioro przepływa strumień Laka – dopływ Osy. Linia brzegowa urozmaicona kilkoma płytki zatoczkami w większości zarośnięta pasem roślinności wynurzonej. Brzegi jeziora są stromo wzniesione. Jezioro otoczone jest wokół łąkami i polami uprawnymi. Powierzchnia 30,9 ha, długość maksymalna 1025 m, szerokość maksymalna 475 m, głębokość maksymalna 5,60 metra, głębokość średnia 3,20 metra , długość linii brzegowej 2675 m.