Most Kamieniarski

Steinhauerbrücke

Most Kamieniarski (Steinhauerbrücke), zwany również Czerwonym i Szafarskim, znajduje się między Nową Motławą i Kanałem na Stępce (zwanym też Kanałem Ciesielskim. Zbudowany po przekopaniu w 1576 roku Kanału na Stępce, na planach miasta od 1617 roku (wówczas zwodzony, dwuklapowy z czterema pylonami i czterema cięgnami), do około 1843 zwodzony. Nazwa od XVIII wieku, od warsztatów kamieniarzy zlokalizowanych na nabrzeżu Szafarni. Przebudowany na murowany w końcu XIX wieku. Obecny wygląd uzyskał w ...
Most Kamieniarski (Steinhauerbrücke), zwany również Czerwonym i Szafarskim, znajduje się między Nową Motławą i Kanałem na Stępce (zwanym też Kanałem Ciesielskim. Zbudowany po przekopaniu w 1576 roku Kanału na Stępce, na planach miasta od 1617 roku (wówczas zwodzony, dwuklapowy z czterema pylonami i czterema cięgnami), do około 1843 zwodzony. Nazwa od XVIII wieku, od warsztatów kamieniarzy zlokalizowanych na nabrzeżu Szafarni. Przebudowany na murowany w końcu XIX wieku. Obecny wygląd uzyskał w 1930 roku. Długość 30 metrów.

Gdańsk. Widok z lotu ptaka na nabrzeża Motławy. U dołu zdjęcia ...
    Gdańsk. Spichlerze na Ołowiance elewacje wschodnie. (źródło zdjęcia: ...