Dwór Ernsttal

Luftkurort Ernstthal

Dwór z końca XVII w. Rozbudowany XIX / XX w. Klasycystyczny dwór przy ulicy Bytowskiej 1. Niestety nie znamy jego fundatorów ani historii. Jest to piętrowa budowla wzniesiona na planie prostokąta, nakryta dachem czterospadowym. Wokół roztaczają się resztki zdziczałego parku, bądź ogrodu. Po II wojnie światowej obiekt pełnił funkcje mieszkaniowe.
Brak remontów doprowadził go do ruiny. Piękny niegdyś obiekt straszy dziś oberwanym balkonem i sypiącą się boazerią ozdabiającą niegdyś reprezentacyjny ...
Brak remontów doprowadził go do ruiny. Piękny niegdyś obiekt straszy dziś oberwanym balkonem i sypiącą się boazerią ozdabiającą niegdyś reprezentacyjny hall. W oknach ciągle wiszą przegniłe, drewniane okiennice, pamiętające jeszcze okres przedwojenny.
Po półkolistych stropach, odsłaniających gdzieniegdzie malowidła, biegną plątaniny kafli. Od tyłu zaś, w pomieszczeniach dawnej kuchni, ktoś odkuł stare kafle. Jeśli szybko nie znajdzie się inwestor gotowy wyłożyć trochę pieniędzy na jego renowację, to dni dworu są policzone. Rejestr zabytków: nr rej.: 593 z 20.12.1972.

Ernstthal
    Dwór Ernsttal w Gdańsku Oliwie.