Wystawa czasowa - Willmann. Opus magnum

Wielka wystawa monograficzna Michaela Willmanna (1630–1706), jednego z najwybitniejszych artystów doby baroku w Europie Środkowej, zwanego śląskim Rembrandtem, prezentowana w okresie 22.12.2019 – 26.04.2020 w Pawilonie Czterech Kopuł Muzeum Sztuki Współczesnej – najmłodszego oddziału Muzeum Narodowego we Wrocławiu.
Po raz pierwszy w jednym miejscu zgromadzono tak wielki wybór dzieł śląskiego mistrza. Wypożyczono je m.in. z licznych kościołów, klasztorów oraz kolekcji muzealnych.
Na wystawie zaprezentowano blisko 100 obrazów, co stanowi prawie 1/3 zachowanego dorobku artysty. Wśród nich znajdują się dzieła o tematyce mitologicznej, religijnej, portrety oraz pejzaże. Zwiedzającym udostępniono arcydzieła sztuki śląskiej m.in. z Henrykowa, Trzebnicy, Krzeszowa, Wrocławia i Warszawy, w tym wiele obrazów wcześniej niedostępnych szerokiej publiczności. Po raz pierwszy zaprezentowano po gruntownej konserwacji fragmenty malowideł ze stropu pałacu opatów lubiąskich w Moczydlnicy Klasztornej.

Dyrektor Muzeum Narodowego prof. Piotr Oszczanowski oprowadza ...
    Wystawa dzieł Michaela Willmanna