Kościół św. Apostołów Piotra i Pawła

W latach 1740 – 1760 został przebudowany z fundacji Antoniego Mikołaja Łukomskiego, opata lądzkiego na styl późnobarokowy. W 1790 kościół uległ spaleniu i rok później został ponownie odrestaurowany. W ołtarzu głównym mieści się w rokokowej ramie obraz Matki Bożej z Dzieciątkiem z połowy XVII wieku .Po bokach mieszczą się wykonane w połowie XVI wieku rzeźby świętych Piotra i Pawła. W kościele znajdują się: barokowy chór, późnobarokowe ołtarze, rokokowa chrzcielnica ...
W latach 1740 – 1760 został przebudowany z fundacji Antoniego Mikołaja Łukomskiego, opata lądzkiego na styl późnobarokowy. W 1790 kościół uległ spaleniu i rok później został ponownie odrestaurowany. W ołtarzu głównym mieści się w rokokowej ramie obraz Matki Bożej z Dzieciątkiem z połowy XVII wieku .Po bokach mieszczą się wykonane w połowie XVI wieku rzeźby świętych Piotra i Pawła. W kościele znajdują się: barokowy chór, późnobarokowe ołtarze, rokokowa chrzcielnica oraz ambona (ozdobiona herbami Pobóg i Ślepowron). Na uwagę zasługuje również obraz „Święta rodzina” z 1830 roku. W skarbczyku nad zakrystią mieści się pochodzący z klasztoru w Lądzie zbiór rzeźbionych w drewnie popiersi świętych z połowy XVII wieku.
Za portalem Wikipedia