Kościół Ofiarowania NMP

Budowę kościoła p.w. Ofiarowania Matki Bożej rozpoczął w roku 1759 przeor dominikanów. Wznosił go na wzór kościoła jezuickiego w Grodnie, zwanego później Farą. Konsekracja świątyni miała miejsce w roku 1785. Kościół zbudowany przez Dominikanów w latach 1759-1785 był w ich ręku do 1846 roku. Później w posiadaniu księży diecezjalnych. Od 1866 do 1915 roku był we władaniu prawosławnym. W 1918 roku został odzyskany przez katolików i w następnym roku został przekazany księżom Salezjanom.
Kościół wybudowano w stylu barokowym. Wystrój, ołtarze - mają ornamenty dekoracyjne rokokowe. Kościół jest trzynawowy, wzniesiony na planie krzyża łacińskiego z dwiema więzami, z których zachodnia jest niższa, a wschodnia nadbudowana w początkach XX wieku. Pod prezbiterium i transeptem znajduje się krypta grobowa, w której spoczywają fundatorzy kościoła - Tyszkiewiczowie. Świątynia zbudowana jest z cegły na zaprawie wapiennej, pokryta blachą miedzianą.
Długość kościoła wynosi 59m, szerokość - w transepcie 31m, wysokość do sklepienia to 22m. Wyższa wieża ma około 50m. Ogólna powierzchnia ścian, sklepień i filarów w środku kościoła wynosi 6500m. Obecnie kościół posiada 11 ołtarzy - wszystkie murowane. Przed 1866 rokiem było ich 13. Przy przerabianiu kościoła na cerkiew wiele obrazów i rzeźb uległo zniszczeniu. W kościele wisi wiele obrazów, z których pokaźna część pochodzi z czasów dominikańskich. Obraz w ołtarzu głównym przedstawia Ofiarowanie Matki Bożej.
Na podstawie Wikipedii

Cudowny obraz i kościół