Wnętrze bazyliki

Kalwaria w Gietrzwałdzie

Kapliczka objawień NMP

Bazylika Narodzenia NMP

XV w. + liczne przebudowy

W XV wieku, w miejscu dzisiejszego kościoła, postawiono jednonawową świątynię na podmurówce z kamienia. Konsekrowano ją ok. 1500 r. pod wezwaniem Narodzenia Najświętszej Panny Marii. Kościół był wielokrotnie przebudowywany. Pierwszy raz kapitalnego remontu dokonano już w XVI wieku, a w okresie baroku świątynię wyposażono w nowe ołtarze. W połowie 1790 roku biskup Ignacy Krasicki nadał kościołowi dwa nowe tytuły: św. Jana Ewangelisty i św. Apostołów Piotra i Pawła. W XIX w. kościół rozbudowano. Obecny ...
W XV wieku, w miejscu dzisiejszego kościoła, postawiono jednonawową świątynię na podmurówce z kamienia. Konsekrowano ją ok. 1500 r. pod wezwaniem Narodzenia Najświętszej Panny Marii. Kościół był wielokrotnie przebudowywany. Pierwszy raz kapitalnego remontu dokonano już w XVI wieku, a w okresie baroku świątynię wyposażono w nowe ołtarze. W połowie 1790 roku biskup Ignacy Krasicki nadał kościołowi dwa nowe tytuły: św. Jana Ewangelisty i św. Apostołów Piotra i Pawła. W XIX w. kościół rozbudowano. Obecny plan krzyża rzymskiego świątynia przybrała bezpośrednio po objawieniach. Od 1945 roku kustoszami sanktuarium gietrzwałdzkiego są Kanonicy Regularni Laterańscy z Krakowa. 2 lutego 1970 roku Papież Paweł VI nadał kościołowi w Gietrzwałdzie tytuł i godność bazyliki mniejszej .
Na podstawie Wikipedii

Obecna ul. Olsztyńska i widok na Bazylikę Narodzenia NMP