Klasztor

Kościół Narodzenia NMP

Późnobarokowy kościół z rokokowym wyposażeniem, zbudowany w latach 1766–1780 oraz klasztor pobernardyński pochodzący z lat 1752–1772. Kościół i klasztor w Zamartem są zaliczane do wspaniałych okazów późnego baroku na Pomorzu. W tym zespole architektonicznym zachowała się w niezmienionym stanie bogata i różnorodna dekoracja, na którą składają się m.in. pięknie intarsjowane ławki z XVII wieku z motywami roślinnymi i zwierzęcymi oraz sklepienie przyozdobione malowidłami z wieku XVII, przedstawiające ...
Późnobarokowy kościół z rokokowym wyposażeniem, zbudowany w latach 1766–1780 oraz klasztor pobernardyński pochodzący z lat 1752–1772. Kościół i klasztor w Zamartem są zaliczane do wspaniałych okazów późnego baroku na Pomorzu. W tym zespole architektonicznym zachowała się w niezmienionym stanie bogata i różnorodna dekoracja, na którą składają się m.in. pięknie intarsjowane ławki z XVII wieku z motywami roślinnymi i zwierzęcymi oraz sklepienie przyozdobione malowidłami z wieku XVII, przedstawiające sceny z życia Matki Bożej. Z kolei barokowy charakter organów podkreśla prospekt organowy z muzykującymi aniołami, wchodzącymi w skład tzw. niebiańskiej orkiestry. Wnętrze kościoła zostało niedawno odrestaurowane.