Figura św. Nepomucena (Świerczyna)

Cmentarz przykościelny (dawny)
Plebania

Kościół św. Łukasza Ewangelisty

XVII w.

Pierwszy drewniany kościół powstał w XII w. i przetrwał do XVII w. Wówczas kasztelan łącki Wojciech Skarbek-Malczewski ufundował nową świątynię, która istnieje do dzisiaj. W 1853 r. dobudowana zostaje z fundacji właściciela Świerczyny Jana Modlibowskiego murowana kaplica Przemienienia Pańskiego. Wokół kościoła znajduje się cmentarz z nagrobkami m.in. rodziny Wyssogotów-Zakrzewskich. Wyposażenie kościoła pochodzi z XVII i XVIII w., ale najcenniejszym zabytkiem jest datowana na ok. 1300 r. figura Matki ...
Pierwszy drewniany kościół powstał w XII w. i przetrwał do XVII w. Wówczas kasztelan łącki Wojciech Skarbek-Malczewski ufundował nową świątynię, która istnieje do dzisiaj. W 1853 r. dobudowana zostaje z fundacji właściciela Świerczyny Jana Modlibowskiego murowana kaplica Przemienienia Pańskiego. Wokół kościoła znajduje się cmentarz z nagrobkami m.in. rodziny Wyssogotów-Zakrzewskich. Wyposażenie kościoła pochodzi z XVII i XVIII w., ale najcenniejszym zabytkiem jest datowana na ok. 1300 r. figura Matki Bożej Świerczyńskiej będąca jedną z serii Pięknych Madonn w Polsce. Dzisiaj kościół jest Sanktuarium Matki Bożej Świerczyńskiej.
Za portalem Polska Niezwykła

Kościół św. Łukasza Ewangelisty w Świerczynie.