Kościół św. Mikołaja Biskupa

Kościół pw. św. Mikołaja Biskupa wzniesiony został w latach 1732-1743 przez mistrza ciesielskiego Jakuba Gacę z Zagrza, jednakże historia parafii jest dużo starsza, gdyż sięga 1326 roku. Obecny kościół jest już trzecim w tym miejscu. Znajduje się w nim cudowny obraz Madonny z Dzieciątkiem z XVIII wieku , dzięki któremu kościół pierański jest także siedzibą Sanktuarium Matki Boskiej Łaskawej. Warto także wspomnieć o, znajdującym się przy północnej ...
Kościół pw. św. Mikołaja Biskupa wzniesiony został w latach 1732-1743 przez mistrza ciesielskiego Jakuba Gacę z Zagrza, jednakże historia parafii jest dużo starsza, gdyż sięga 1326 roku. Obecny kościół jest już trzecim w tym miejscu. Znajduje się w nim cudowny obraz Madonny z Dzieciątkiem z XVIII wieku , dzięki któremu kościół pierański jest także siedzibą Sanktuarium Matki Boskiej Łaskawej. Warto także wspomnieć o, znajdującym się przy północnej ścianie świątyni, głazie z zagłębieniami, w których prawdopodobnie niegdyś wzniecano święty ognień. Głaz został odnaleziony pod podłogą nawy głównej kościoła podczas prac konserwatorskich w 2007 roku.

Kościół św. Mikołaja biskupa