Kościół św. Stanisława Kostki (dawny)

Od drugiej połowy XVII w. Smardzewo stało się ważnym ośrodkiem kultu maryjnego. Niemal do końca XX w. należało do parafii w Sarbiewie. W 1680 r. kasztelan zakroczymski Adam Bieliński wystawił w Smardzewie kaplicę. Konsekrował ją bp Ludwik Załuski w 1711 r. W tej kaplicy umieszczono kopię obrazu Matki Bożej Bocheńskiej . Sprowadził ją do Smardzewa wojski ciechanowski i właściciel Gruduska Stefan Krasiński. W 1752 r. Teresa z Zielińskich Radzimińska, ...
Od drugiej połowy XVII w. Smardzewo stało się ważnym ośrodkiem kultu maryjnego. Niemal do końca XX w. należało do parafii w Sarbiewie. W 1680 r. kasztelan zakroczymski Adam Bieliński wystawił w Smardzewie kaplicę. Konsekrował ją bp Ludwik Załuski w 1711 r. W tej kaplicy umieszczono kopię obrazu Matki Bożej Bocheńskiej . Sprowadził ją do Smardzewa wojski ciechanowski i właściciel Gruduska Stefan Krasiński. W 1752 r. Teresa z Zielińskich Radzimińska, podkomorzyna ciechanowska ufundowała nowy kościół modrzewiowy, który konsekrował 8 listopada 1772 r. bp Jan Dembowski, sufragan kujawski. 17 lipca 1915 r. świątynię spalili wycofujący się Rosjanie. Obraz Matki Bożej został ocalony i wywieziony do Królewa.

Kościół św. Stanisława Kostki
    Stary kościół w Smardzewie