Kościół św. Stanisława Kostki (dawny)

Kaplica tymczasowa (dawna)

Kościół św. Stanisława Kostki

W 1930 r. staraniem proboszcza sarbiewskiego ks. Romualda Konopki, rozpoczęto budowę nowego, murowanego kościoła według projektu Jerzego Raczyńskiego i Juliusza Żukowskiego. Budowę ukończono przed II wojną światową. W czasie II wojny światowej cudowny obraz Matki Bożej przewieziono do Sarbiewa. Dnia 2 lutego 1980 r. bp Bogdan Sikorski erygował w Smardzewie parafię pod wezwaniem św. Stanisława Kostki. Spośród zabytków sztuki sakralnej na uwagę zasługują: cudowny obraz Matki Bożej z XVII w., monstrancja ...
W 1930 r. staraniem proboszcza sarbiewskiego ks. Romualda Konopki, rozpoczęto budowę nowego, murowanego kościoła według projektu Jerzego Raczyńskiego i Juliusza Żukowskiego. Budowę ukończono przed II wojną światową. W czasie II wojny światowej cudowny obraz Matki Bożej przewieziono do Sarbiewa. Dnia 2 lutego 1980 r. bp Bogdan Sikorski erygował w Smardzewie parafię pod wezwaniem św. Stanisława Kostki. Spośród zabytków sztuki sakralnej na uwagę zasługują: cudowny obraz Matki Bożej z XVII w., monstrancja – wotum bpa Załuskiego z 1711 r.

Budowa kościoła