Pomnik Waleriana Łukasińskiego (dawny)

Pomnik Waleriana Łukasińskiego

Walerian Łukasiński (1786-1868) był polskim działaczem niepodległościowym, majorem 4-go Pułku Piechoty liniowej, twórcą Wolnomularstwa i Towarzystwa Patriotycznego. Żarliwy, nieugięty patriota, który ostatnie 46 lat ze swego życia spędził w twierdzy Szlisselburg, w nieludzkich warunkach, w wilgotnej celi bez okien i podłogi.

Aby pamięć o tak bohaterskim Polaku nigdy nie zagasła w 1916 r. ( w okresie I wojny światowej ) ówcześni właściciele majątku w Piaskowicach - Edmund i Antonina Wasilewscy ...

Aby pamięć o tak bohaterskim Polaku nigdy nie zagasła w 1916 r. ( w okresie I wojny światowej ) ówcześni właściciele majątku w Piaskowicach - Edmund i Antonina Wasilewscy ufundowali Łukasińskiemu symboliczny pomnik. Autorem projektu monumentu była sama pani Wasilewska, natomiast wykonaniem zajął się rzeźbiarz Władysław Czapliński. Pomnik istniał do wybuchu II wojny światowej. W 1939 r. okupanci zburzyli go. Zachowały się tylko nieliczne fotografie oraz tablica z białego marmuru, ukryta przez Wasilewskich. Następnie była ona przechowywana przez ich syna, który w latach 60. podarował ją do Muzeum Ruchu Rewolucyjnego w Łodzi.

Treść oryginalnej tablicy:
"Walerian Łukasiński major Pułku Czwartaków Wojska Polskiego ur. w Warszawie d. 14 kwietnia 1786 r. za gorące umiłowanie ziemi ojczystej i za podjęcie dla jej zbawienia owocnej pracy pozbawiony wolności w 1824 r. wtrącony przez siepaczy carskich do lochów Schlüsselburga dokonał tam żywota 27 lutego 1868 r. Ciało Łukasińskiego pochowano w Schlüsselburgu. Duch jego spoczął w Polsce. Cześć i sława bohaterowi! Wzór naśladownictwa dla potomnych!"

11 listopada 1989 r. odsłonięto nowy pomnik ku pamięci Waleriana Łukasińskiego. Autorem jego jest artysta - plastyk Jerzy Wieczorek. Nowy monument odbiega formą od swojego poprzednika, ale zawiera oryginalną tablicę z pierwotnego pomnika, którą pozyskano od łódzkiego muzeum. Pomnik stanął przy ul. A. Struga 30 i znajdował się tam 20 lat.

[11 listopada 1989 roku pomnik został wzniesiony w nowej formie przed budynkiem Zespołu Szkół Mechaniczno- Elektrycznych przy ul. A. Struga. W tym miejscu stał 20 lat. Następnie szkoła została zlikwidowana, a nieruchomość sprzedana prywatnej osobie... razem z pomnikiem. Staraniem władz Zgierza, przy udziale Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa w Warszawie oraz Starostwa Powiatowego w Zgierzu postać majora została upamiętniona w formie obelisku w nowym godnym miejscu, przy pasażu Jego imienia znajdującym się pomiędzy ulicami: Piątkowską i Łęczycką.]

Obecnie znajduje się przy ul. Piątkowskiej w Pasażu im. Waleriana Łukasińskiego (Park Miejski im. Tadeusza Kościuszki), w bliskim sąsiedztwie Łaźni Miejskiej .