Pomnik Waleriana Łukasińskiego

Park Miejski im. Tadeusza Kościuszki

Königsgarten, Ogród Królewski

Park Miejski im. Tadeusza Kościuszki powstał w roku 1827, powierzchnia jego wynosi około 1,5 ha i niezaprzeczalnie jego naturalną ozdobą jest staw ze sztuczną wyspą na rzece Bzurze.

Pierwotnie teren ten dzierżawił od miasta Jan Cylke. Dom jego znajdował się na terenie parku, a nad brzegiem stawu prowadził restaurację oraz wypożyczalnię łódek (obecnie dom oraz restauracja nie istnieją). Okres II wojny światowej park zniszczył niemal doszczętnie.

Dziś, dzięki staraniom władz miasta park na nowo jest przywracany do swej dawnej świetności. Już stał się miejscem odpoczynku, relaksu, spacerów mieszkańców miasta nad dawnym stawem Cylkego. Odbywają się w nim coroczne wystawy rzeźb wieloformatowych z których większość jest jego ozdobą. Tu również odbywa się cykliczna impreza - Święto Miasta Zgierza. Nasi mali milusińscy znajdą w parku bardzo dobrze wyposażony plac zabaw, a co bardziej odważni mogą spróbować swych sił w Parku Linowym, który znajduje się na terenie zieleńca. Park Miejski im Tadeusza Kościuszki znajduje się przy ul. Piątkowskiej.

Zgierz. Ogród Królewski.