Kościół MB Królowej Polski

koniec XIV w.

Kościół filialny MB Królowej Polski powstał pod koniec XIV wieku z inicjatywy cystersów z klasztoru w Bukowie Morskim. W okresie reformacji, od około 1535 roku został przejęty przez protestantów. W roku 1732 roku został przebudowany po zniszczeniach spowodowanych uderzeniem pioruna. Wtedy to pochylono wieżę w kierunku zachodnim, aby uodpornić ją na silne wiatry zachodnie. W XIX wieku świątynia została odrestaurowana, dobudowano też wówczas południową zakrystię. jest ceglaną, orientowaną gotycką ...
Kościół filialny MB Królowej Polski powstał pod koniec XIV wieku z inicjatywy cystersów z klasztoru w Bukowie Morskim. W okresie reformacji, od około 1535 roku został przejęty przez protestantów. W roku 1732 roku został przebudowany po zniszczeniach spowodowanych uderzeniem pioruna. Wtedy to pochylono wieżę w kierunku zachodnim, aby uodpornić ją na silne wiatry zachodnie. W XIX wieku świątynia została odrestaurowana, dobudowano też wówczas południową zakrystię. jest ceglaną, orientowaną gotycką budowlą składającą się z prostokątnego korpusu nawowego zakończonego od wschodu wielobocznie, ale co ciekawie nieregularnie. Od strony zachodniej znajduje się masywna wieża o elewacjach ozdobionych ostrołukowymi blendami i z bogatym portalem zachodnim z uskokowymi, profilowanym obramieniem. Wieża i nawa kościoła pokryte są gontami dębowymi.
Za Wikipedią

Iwięcino. Kościół, szkoła, plebania i sklep Herrlingera