Stary Dom Ławy (Dom Ekonomistów)

W latach 1530–1742 Dwór Artusa pełnił także funkcję miejsca, w którym odbywały się otwarte posiedzenia sądowe Ławy Miejskiej (co dwa tygodnie, w piątki). Na potrzeby sądu w 1549 roku Rada Miejska nabyła sąsiednią kamienicę, od strony obecnej ul. Kramarskiej, noszącą następnie nazwę Stary Dom Ławy (Długi Targ 45), z czasem połączoną bezpośrednim przejściem z Dworem Artusa.

Miasto Gdańsk kupiło w marcu 2019 r. od Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego Stary Dom Ławy (Dom Ekonomistów). Przez przedproże ...

Miasto Gdańsk kupiło w marcu 2019 r. od Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego Stary Dom Ławy (Dom Ekonomistów). Przez przedproże kamienicy od ponad 20 lat wiedzie wejście do Dworu Artusa - oddziału Muzeum Gdańska. Na Dwór Artusa składa się “właściwy” biały dwór pod adresem Długi Targ 44, przylegający do niego z prawej strony Nowy Dom Ławy z Sienią Gdańską (nr 43) oraz właśnie Stary Dom Ławy (nr 45, na rogu ul. Kramarskiej), zwany Domem Ekonomistów lub Ekonomisty. Gdański Oddział PTE miał tu swoją siedzibę do 1984 r., ale kamienica należała do niego przez cały czas. Gdy w 1997 r. Dwór Artusa udostępniono zwiedzającym, jako oddział ówczesnego Muzeum Historycznego Miasta Gdańska (dziś Muzeum Gdańska), wejście dla odwiedzających zaaranżowano przez Sień Domu Ekonomistów. I tak jest do dziś. W pierwszym półroczu 2018 roku Sień przeszła gruntowny remont finansowany z budżetu Miasta ze wsparciem środków unijnych w ramach większego projektu realizowanego przez Muzeum Gdańska pn. “Przywracanie Blasku Drodze Królewskiej w Gdańsku”

Gdańsk / Główne Miasto. Dwór Artusa. P, Willer, ok 1687. Dwór ...
    Gdańsk. Dwór Artusa i Fontanna Neptuna, 1894 r. Widoczne na zdjęciu ...