Centralny magazyn logistyczny, Bielawa
sawa: Są dwa takie same obiekty: .... .... i ...... ... proszę zaradzić :)
ul. Włodkowica Pawła, Wrocław
YouPiter: Dubel:
Budynek nr 11-12, ul. Bolesława Krzywoustego, Oleśnica
Mmaciek: Budynek w ładnym stanie, widać że remont mocno odświeżył jego wygląd. Możemy liczyć na jakieś zdjęcia sprzed tych zmian? ;)
Osiedle Popowice (dawne), Wrocław
morgot: Dziękuję.
Kolejowy most zwodzony (rz. Regalica / LK 273), Szczecin
MarasDH: Nie obrotowy, tylko zwodzony.
Restauracja Blumengarten (dawna), Zębowice
marycha: Podmiana na lepszy skan.

t.ziemlicki@wp.pl
t.ziemlicki@wp.pl
Szyszka
jawc
jawc
rajaser
rajaser

Pomnik Michała Kajki w Ełku

Ełcki monument, poświęcony postaci mazurskiego poety ludowego, artysty i działacza, Michała Kajki, wykonany w 1958 r. przez Balbinę Świtycz-Widacką.

Michał Kajka (1858-1940) - poeta ludowy, działacz ruchu polskiego w Prusach Wschodnich, twórca pieśni religijnych, mazurskich humoresek, wierszowanej publicystyki. Jego życie i twórczość to znakomita ilustracja dziejów Mazur w trudnym okresie schyłku XIX i pierwszej połowy XX wieku.
Pomnik dłuta Balbiny Świtycz-Widackiej przedstawia poetę ze znakiem rodła (symbol Związku Polaków w Niemczech) w otoczeniu dzieci. Za model posłużył syn poety Adolf. Pomnik odsłonięto w setną rocznicę urodzin poety.

Kajka był Mazurem z krwi i kości. Przyszedł na świat we wsi Skomack Wielki. Po ślubie z Wilhelminą Karasiówną przeprowadził się do rodzinnej wsi swojej wybranki – Ogródka. Pierwszy swój utwór opublikował w „Mazurze” Jana Karola Sembrzyckiego w 1884 roku. Kajka publikował także w Gazecie Ludowej i Pruskim Przyjacielu Ludu. Układał pieśni religijne w duchu luterańskim, pisał mazurskie humoreski, uprawiał wierszowaną publicystykę. Działał w ruchu polskim w Prusach Wschodnich, sprzeciwiał się hitleryzmowi. Kajka opowiadał się za podtrzymaniem wśród Mazurów języka polskiego, co wynikało wprost z chrześcijańskiego przekonania, że Stwórcę należy chwalić „macierzyńską mową”. Twórczość oraz koleje losu Michała Kajki i jego rodziny to nieocenione źródło wiedzy na temat skomplikowanych dziejów Mazurów w dawnych Prusach Wschodnich i w powojennej Polsce.

/ / / / / / /