Teatr Miejski (dawny)

Stadttheater , Staatstheater

TEATR MIEJSKI (Stadttheater), od 11 VIII 1933 roku Teatr Państwowy (Staatstheater).
Fundamenty (z powodu grząskiego terenu dawnej fosy do głębokości 2–3 m) położono wiosną 1799 roku, obiekt został otwarty 3 VIII 1801. Sam budynek miał konstrukcję drewnianą szkieletową, od zewnątrz obmurowaną. W 1940 jeszcze raz rozbudowano zaplecze, wznosząc czteropiętrowy budynek z podcieniem w narożniku Targu Węglowego i ul. św. Ducha. Ostatnie przedstawienie odbyło się 16 VII 1944 roku. W marcu 1945 budynek ...
Fundamenty (z powodu grząskiego terenu dawnej fosy do głębokości 2–3 m) położono wiosną 1799 roku, obiekt został otwarty 3 VIII 1801. Sam budynek miał konstrukcję drewnianą szkieletową, od zewnątrz obmurowaną. W 1940 jeszcze raz rozbudowano zaplecze, wznosząc czteropiętrowy budynek z podcieniem w narożniku Targu Węglowego i ul. św. Ducha. Ostatnie przedstawienie odbyło się 16 VII 1944 roku. W marcu 1945 budynek spłonął

Teatr Miejski
    Gdańsk. Teatr Miejski i Wielka Zbrojownia przy Targu Węglowym, ...