Kino TON (Dom Katolicki)

Kino Świat

W 1726 Jan Klemens Branicki wybudował szpital i powierzył jego prowadzenie siostrom Miłosierdzia z pobliskiego klasztoru. Siostry prowadziły szpital aż do 1843 roku. Od tego czasu, aż do 1935 roku zajmowały go różne instytucje. W 1935 roku, po dobudowaniu sali w Domu Katolickim (jak wtedy nazywano budynek) działalność rozpoczęło kino "Świat".
Budynek po IIWS ocalał i kontynuowano w nim działalność kulturalną (Teatr Miejski). Od lat 50-tych funkcjonuje w nim kino "TON", a po 1990 roku zwrócono go ...
Budynek po IIWS ocalał i kontynuowano w nim działalność kulturalną (Teatr Miejski). Od lat 50-tych funkcjonuje w nim kino "TON", a po 1990 roku zwrócono go kościołowi.

Teatr Miejski w Białymstoku. Źródło: NAC, sygn.: 3/39/0/-/582-3.
    Kino TON w Białymstoku.