Kościół Świętej Trójcy

W latach 1606-1607 na miejscu starego, drewnianego kościoła właściciel wsi Jan Orzelski zbudował jednonawową świątynię w stylu renesansowym. Konsekracji kościoła dokonano w 1660 r. Cenne jest jego wyposażenie, m.in. stalle i konfesjonał w stylu renesansowym, chrzcielnica z brązowego marmuru z miedzianą kopułą, a także portrety fundatora Jana Orzelskiego i jego żony Elżbiety. W podziemiach kościoła znajduje się grobowiec Orzelskich z 1615 r. W czworokątnej wieży mieszczą się cztery dzwony pochodzące ...
W latach 1606-1607 na miejscu starego, drewnianego kościoła właściciel wsi Jan Orzelski zbudował jednonawową świątynię w stylu renesansowym. Konsekracji kościoła dokonano w 1660 r. Cenne jest jego wyposażenie, m.in. stalle i konfesjonał w stylu renesansowym, chrzcielnica z brązowego marmuru z miedzianą kopułą, a także portrety fundatora Jana Orzelskiego i jego żony Elżbiety. W podziemiach kościoła znajduje się grobowiec Orzelskich z 1615 r. W czworokątnej wieży mieszczą się cztery dzwony pochodzące z XVII, XVIII i początku XIX wieku.

Runowo Krajeńskie. Stacja kolejowa, pałac, gospoda i kościół katolicki.