Makieta luterańskiego kompleksu

Na postumencie i płycie z piaskowca znajduje się cały luterański kompleks z brązu: świątynia, Dolnośląski Instytut Ewangelicki (była plebania), dzwonnica, Centrum UNESCO (dawny dom dzwonnika), Baroccafe (dawna stróżówka), Barokowy Zakątek (dawne gimnazjum ewangelickie), dom mieszkalny, lawendowy ogród z wewnętrznym budynkiem, mur z bramą wejściową, trzy kaplice, ścieżki… Wszystko w rozmiarze jak dla lalek, w skali 1 do 120, odlane z patynowanego brązu w lubelskiej pracowni Piotra Prusa. Pod palcami ...
Na postumencie i płycie z piaskowca znajduje się cały luterański kompleks z brązu: świątynia, Dolnośląski Instytut Ewangelicki (była plebania), dzwonnica, Centrum UNESCO (dawny dom dzwonnika), Baroccafe (dawna stróżówka), Barokowy Zakątek (dawne gimnazjum ewangelickie), dom mieszkalny, lawendowy ogród z wewnętrznym budynkiem, mur z bramą wejściową, trzy kaplice, ścieżki… Wszystko w rozmiarze jak dla lalek, w skali 1 do 120, odlane z patynowanego brązu w lubelskiej pracowni Piotra Prusa. Pod palcami można wyczuć kształt obiektów, drzwi, okna, zegar, a nawet różę Lutra czy belki szachulcowe, które zostały specjalnie nieco uwypuklone.

Świdnica. Plac Pokoju na makiecie z brązu przed Kościołem Pokoju
    Świdnica. Plac Pokoju na makiecie z brązu. Miniaturowe odlewy ...