Jezioro Błotnickie

Blotniker See

Jezioro Błotnickie znajduje się na terenie Przemęckiego Parku Krajobrazowego, pomiędzy Jeziorem Przemęckim Dużym i Jeziorem Przemęckim Małym. Niestety na niektórych mapach widnieje jako Jezioro Przemęckie. Jest typowym akwenem polodowcowym, rynnowym. Zbiorniki tego typu tworzyły się zwykle pod lodowcem lub przed jego czołem. Na ogół są to jeziora głębokie.

Przez Jezioro Błotnickie przechodzi popularny wśród wodniaków Kajakowy "Szlak Konwaliowy", który przebiega przez 19 malowniczych jezior. Znajduje ...

Przez Jezioro Błotnickie przechodzi popularny wśród wodniaków Kajakowy "Szlak Konwaliowy", który przebiega przez 19 malowniczych jezior. Znajduje się tam wiele okazów flory i fauny. Niewątpliwie do najważniejszych zalicza się wydra, którą przy odrobinie szczęścia możemy spotkać.

Błotnica. Restauracja Kuttela i młyn wodny nad jeziorem Błotnickim.