Budynek nr 38-44, ul. Żelazna, Wrocław
Michał: Ooo widzisz, zawsze się zastanawiałem jak się odmienia tą nazwę? Czy to jest Karasia tak jak np. ulica Suma albo Karpia? Czy może to jest Karasia tak jak np. Żelazna? Teraz już wiem, dzięki. Już poprawiam w opisie. :-)
Niezrealizowane projekty, Opole
foxi: Widoczny tu tunel jest teraz kopany ;-)
Zdjęcia niezidentyfikowane (Głogów), Głogów
TadeuszFantom: Offizerspeiseanstalt, Regimentshaus Inf.-Reg. No. 58 - kasyno oficerskie 58 pułku piechoty a od roku 1921 rolnicza szkoła zawodowa (Landwirtschaftliche Berufsschule (później Landwirt-schafts - und Berufsschule des Landkreises Glogau,). Mieściła się przy skrzyżowaniu obecnych ulis Daszyńskiego z Piastowską. Obecnie w tym miejscu są domy jednorodzinne.
Budowa marketu Dino (2020-2021), ul. Wrocławska, Wałbrzych
ragnar - Administrator: Budowa idzie w imponującym tempie, ściany już postawione. Jak dobrze pójdzie przed świętami market będzie już czynny.
Most Fordoński im. Rudolfa Modrzejewskiego, ul. Fordońska, Bydgoszcz
MacGyver_74: Czy parametry mapy dla mostu (15, 14-20) są właściwe ? :)
Zabytkowa wieża wodna, ul. Niedurnego Piotra, Ruda Śląska
Danuta B.: Określenie zabytkowa w nazwie obiektu jest zbędne.

Carl Krister - śląski Rockefeller
Autor: Scarlett°, Data dodania: 2019-11-27 11:44:28, Aktualizacja: 2019-11-27 11:44:28, Odsłon: 614

Krótka biografia założyciela najstarszej i jedynej działającej fabryki porcelany w Wałbrzychu
Carl Franz Krister urodził się 3 marca 1801 roku w Nysie. Pobierał nauki w Turyngii, a także w fabrykach we Francji, Szwajcarii, Bawarii i na Węgrzech.

W 1823 roku trafił do Wałbrzycha, gdzie zaczął pracę jako malarz  w fabryce kamionki Ernsta Augusta Rauscha. W tejże fabryce miał również możliwość rozwijać swoje umiejętności przedsiębiorcze. W 1826 roku poślubił Theresę Knittel z Rosetnhal koło Broumova. Dzięki posagowi i spadkowi mógł wykupić udziały w fabryce porcelany założonej przez kupca Johana Traugotta Hayna w 1829 roku.  W 1831 roku Krister wydzierżawia fabrykę Hayna i tym samym można mówić o początku istnienia Krister Porzellan Manufaktur (KPM). W 1834 roku Krister wykupuje obie fabryki i łączy w jeden ogromny zakład. Głównym założeniem Kristera była produkcja porcelany dostępnej dla szerokiego grona odbiorców, w szczególności biedniejszych warstw społecznych korzystających z naczyń drewnianych. W roku 1856 fabryka wyprodukowała 3 mln filiżanek, 2,5 mln dzbanków do kawy, herbaty i cukiernic, ok. 4,5 mln talerzy, misek i teryn oraz ok. 2,5 mln misek do mycia, dzbanów na wodę, wazonów i naczyń kuchennych.

W 1861 roku kupuje posiadłość Tannhausen (Jedlinka) z pałacem i budynkami gospodarczymi za kwotę 105 tys. talarów. W Charlottenbrunn (Jedlinie Zdroju) dzięki niemu powstaje nowy dom zdrojowy i hala spacerowa, jak również zostaje wybudowany nowy kościół ewangelicki wraz z plebanią i cmentarzem.

Carl Krister umiera 10 listopada 1869 roku podczas pobytu w Goslar w Górach Harzu. Wraz z żoną Teresą nie posiadają własnego potomstwa. Po śmierci siostry Theresy Krister adoptują piątkę dzieci, które odziedziczają spadek po fabrykancie.

Sam Krister za swojego życia był człowiekiem  dobrym, dbającym o swoich pracowników. Był wrażliwy na sprawy nękające lokalną społeczność, więc przyczynił się do powstania domu starców, szpitala, domu dla sierot i wdów, jak również powołał do życia Fundację Kristera, której głównym celem była pomoc uboższym mieszkańcom regionu.

Więcej o samej fabryce, sygnaturach, produktach i artystach związanych z KPM  na stronie:  http://slaskaporcelana.pl/walbrzych/fabryka-porcelany-krister/

/ / / / 10 /
Jonosik | 2019-11-28 17:12:35
"W 1826 roku poślubił Theresę Knittel z Rosetnhal koło Broumova." --- Zapewne literówka. Wieś ta nazywała się oczywiście Rosenthal, obecnie Rožmitál.