Czarnota (526 m n.p.m.)

Schwarzen Busch, Schwarze Lehne

Czarnota (526 m, dawniej 530 m) to szczyt będący północnym zakończeniem grzbietu Gór Wałbrzyskich, ciągnącego się od Borowej przez Dłużynę, Niedźwiadki, Lisi Kamień i Ptasią Kopę. Od zachodu oddziela Czarnotę od Ptasiej Kopy dosyć głęboki wąwóz bezimiennego dopływu Pełcznicy. Od południa lekkie siodło oddziela Czarnotę od Ptasiej Kopy. Na zboczach góry znajdują się eratyki - pozostałości działalności lodowca. Góra porośnięta jest zwartym lasem bukowo-dębowym. Na północno-zachodnich zboczach Czarnoty ...
Czarnota (526 m, dawniej 530 m) to szczyt będący północnym zakończeniem grzbietu Gór Wałbrzyskich, ciągnącego się od Borowej przez Dłużynę, Niedźwiadki, Lisi Kamień i Ptasią Kopę. Od zachodu oddziela Czarnotę od Ptasiej Kopy dosyć głęboki wąwóz bezimiennego dopływu Pełcznicy. Od południa lekkie siodło oddziela Czarnotę od Ptasiej Kopy. Na zboczach góry znajdują się eratyki - pozostałości działalności lodowca. Góra porośnięta jest zwartym lasem bukowo-dębowym. Na północno-zachodnich zboczach Czarnoty znane było miejsce występowania wód mineralnych, które zaniknęły w XX w. Na szczycie są widoczne ślady poszukiwań górniczych (rudy ołowiu i żelaza). Wschodnim zboczem góry prowadzi szlak rowerowy Wokół Ptasiej Kopy (moose)

Dawna przędzalnia lnu przy ulicy Armii Krajowej, zlikwidowana ...
    Widok znad Stróżka na budowę obwodnicy zachodniej Wałbrzycha ponad ...