Góry Lisie

Niewielki, zalesiony grzbiet o długości ok. 3,5 km o południkowym przebiegu stanowiący południowo-zachodni fragment Kotliny Marciszowskiej w Sudetach Zachodnich. Od zachodu doliny Sierniawy i Bystrka oddzielają je od Rudaw Janowickich. Najwyższe wzniesienie (671 m n.p.m.) nazywane jest czasem Buczą Górą, ale pozostałe wzniesienia: Łup (662 m n.p.m.), Pokrzywna (636 m n.p.m.) i Lisie Skały (645 m n.p.m.) są słabo zauważalne stąd przyjęło się używanie nazwy Góry Lisie dla całego grzbietu z wysokością ...
Niewielki, zalesiony grzbiet o długości ok. 3,5 km o południkowym przebiegu stanowiący południowo-zachodni fragment Kotliny Marciszowskiej w Sudetach Zachodnich. Od zachodu doliny Sierniawy i Bystrka oddzielają je od Rudaw Janowickich. Najwyższe wzniesienie (671 m n.p.m.) nazywane jest czasem Buczą Górą, ale pozostałe wzniesienia: Łup (662 m n.p.m.), Pokrzywna (636 m n.p.m.) i Lisie Skały (645 m n.p.m.) są słabo zauważalne stąd przyjęło się używanie nazwy Góry Lisie dla całego grzbietu z wysokością 671 m n.p.m. Niekiedy Góry Lisie są włączane do Rudaw Janowickich (w większości grzbiet leży na terenie Rudawskiego Parku Krajobrazowego) lub do Wzgórz Bramy Lubawskiej. Cały masyw zbudowany jest z dolnokarbońskich piaskowców i zlepieńców należących do północno-zachodniego fragmentu niecki śródsudeckiej.

Widok od strony wschodniej, ze zboczy Gór Lisich, na hałdy dawnego ...
    Sędzisław 2 na tle Gór Lisich.