Dzwonnica

W pobliżu kościoła pw. św. Jana Chrzciciela znajduje się kamienna dzwonnica zbudowana w 1855 roku z kamienia ciosowego. Początkowo miała dwie arkady lecz później, w 1874 roku, przebudowano ją dodając trzecią (by możliwe było zawieszenie trzech dzwonów) i tym samym nawiązano formą do trójprzelotowego łuku triumfalnego.
Czasy II wojny światowej przetrwał tylko jeden dzwon - nie zabrany przez Niemców do przelania z racji swej starości - pochodzi on jeszcze z 1504 roku. Gotycki dzwon, odlany w czasach ...
Czasy II wojny światowej przetrwał tylko jeden dzwon - nie zabrany przez Niemców do przelania z racji swej starości - pochodzi on jeszcze z 1504 roku. Gotycki dzwon, odlany w czasach Kazimierza Jagiellończyka, poświęcony św. Janowi Chrzcicielowi, zawieszony został w środkowej arkadzie. W jego sąsiedztwie znajdują się dwa dzwony wykonane w zakładzie braci Felczyńskich w Przemyślu w 1975 roku - na zamówienie ks. Tadeusza Gozdawy - Giżyckiego. Dwa nowe dzwony poświęcone zostały Matce Bożej Częstochowskiej oraz św. Kazimierzowi.

Dzwonnica przykościelna w Dobczycach.
    Dzwonnica.