Jaskinia z Filarami

Jaskinie Kochanowskie II

Jaskinia z Filarami oraz Jaskinia Prosta tworzą system drugiej pod względem długości jaskini w Sudetach. Łączna długość poznanych korytarzy wynosi 727 metrów. Jaskinie powstały częściowo w wyniku działania człowieka - wydobycia piaskowców i zlepieńców dolomitowych, które wypalano w istniejących w Kochanowice, w XIX wieku, 11 wapienniach. Łącznie czynnych było tu 12 kamieniołomów. Wejść do jaskini jest pięć, w jednym odbywało się zsypywanie śmieci. Łącznie w pobliżu wejść do Jaskini z Filarami zidentyfikowano ...
Jaskinia z Filarami oraz Jaskinia Prosta tworzą system drugiej pod względem długości jaskini w Sudetach. Łączna długość poznanych korytarzy wynosi 727 metrów. Jaskinie powstały częściowo w wyniku działania człowieka - wydobycia piaskowców i zlepieńców dolomitowych, które wypalano w istniejących w Kochanowice, w XIX wieku, 11 wapienniach. Łącznie czynnych było tu 12 kamieniołomów. Wejść do jaskini jest pięć, w jednym odbywało się zsypywanie śmieci. Łącznie w pobliżu wejść do Jaskini z Filarami zidentyfikowano 5 innych jaskiń (długości korytarzy od 10 do 125 metrów) oraz 9 schronisk o długości od 3,5 do 17 metrów. Wejścia do jaskini nie są wymagające - w środku widać ślady prac górniczych - wysokie (4-5 metra) wykute kawerny, których strop podtrzymują wielkie masywne filary z niewybranego materiału skalnego. Główna część jaskiń jest dziełem człowieka. Połączona z Jaskinią z Filarami Jaskinia Prosta jest już jaskinią naturalną i została ukształtowana przez wodę, dokładnie przez potok - Kochanówkę. W listopadzie 2019 r. jaskinia została zamknięta przez Nadleśnictwo Kamienna Góra po zidentyfikowaniu w niej składowiska odpadów z udziałem azbestu. (moose)

Kompleks jaskiń w Kochanowie w zboczach Czerepu (582 m npm.) odkryty ...